<< Værkfortegnelse

Gemini (Circulus Stellae)

Besætning:
3 fløjter, 3 oboer, 3 klarinetter, 4 fagotter, 4 horn, 5 trompeter, 3 tromboner, tuba, 2 harper, 3 slagtøj, pauke og strygere
Tilblivelsesår:
1997
Uropførselsår:
1998
Tilegnet/Oprindeligt skrevet til:
Bestilt og uropført af Sjællands Symfoniorkester/Copenhagen Phil. dirigeret af Heinrich Schiff. Støttet af Statens Musikråd (Huskomponist)
Om værket:

Gemini indgår i cyklussen Circulus Stellae, der består af 4 orkestersatser med inspiration fra astrologiske stjernetegn. Foruden Gemini findes (indtil videre): Aries (vædderen), Aquarius (vandbæreren) og Pisces (fiskene). Disse satser har samme musikalske grundstof som de tilsvarende satser i klavercyklussen Liber Eclipticae.

Gemini/tvillingerne beskrives i astrologisk tradition som et stærkt kommunikerende tegn, der foretrækker at omgive sig med mindst en anden person, så der kan udveksles hurtige, muntre og kloge (men ikke fortrolige) replikker.

Anmeldelser:

«Gemini» var en venlig og poetisk anden sats … Komponisten havde forstået at boltre sig i det store orkestermedium på en legende og tilgængelig facon og samtidig beholde sin egen kompositoriske stil.

(Kristeligt Dagblad)

 

.. sikre fornemmelse for orkestergrupperne … nutidig impressionisme på traditionens grund.

(Frederiksborgs Amtsavis)

… fin legeglæde i de associationsrige karaktertegninger og sikker og smuk orkesterbehandling … klare energiladede konturer og stillestående orkestral simren, hvor den entydige fremdrift pludseligt breder sig ud i statiske flader – eller en ubestemmelig ulmen samler sig og rejser sig i klare linier.

(Berlingske Tidende)

… tæft for at skrive for stort orkester … Det er svært at finde svagheder i hans måde at behandle orkesteret på i dette imponerende «stjerneværk» … en talende tvilling. Christensens formsans er usvigelig sikker som hans sans for det poetiske, der bliver realiseret med en forbløffende veludviklet klangbehandling.

(Jyllands-Posten).