<< Værkfortegnelse

Pisces (Circulus Stellae)

Besætning:
3-3-3-4, 4-5-3 tuba, 3 perc., timp., 2 harps, str.
Tilblivelsesår:
1997
Uropførselsår:
1998
Tilegnet/Oprindeligt skrevet til:
Bestilt og uropført af Sjællands Symfoniorkester/Copenhagen Phil. støttet af Statens Musikråd (Huskomponist)
Om værket:

Pisces indgår i cyklussen Circulus Stellae, der består af 4 orkestersatser med inspiration fra astrologiske stjernetegn. Satserne er Aries (vædderen), Gemini (tvillingerne), Aquarius (vandbæreren) og Pisces (fiskene). Disse satser har samme musikalske grundstof som de tilsvarende satser i klavercyklussen Liber Eclipticae.

Pisces er det sidste af zodiakens tegn og er ofte karakteriseret som svævende, sensitiv, mangfoldig og intuitiv.

Anmeldelser:

… tæft for at skrive for stort orkester … Det er svært at finde svagheder i hans måde at behandle orkesteret på i dette imponerende «stjerneværk» … en elegant, langstrakt fisk. Christensens formsans er usvigelig sikker som hans sans for det poetiske, der bliver realiseret med en forbløffende veludviklet klangbehandling.
(Jyllands-Posten).

… fin legeglæde i de associationsrige karaktertegninger og sikker og smuk orkesterbehandling … klare energiladede konturer og stillestående orkestral simren, hvor den entydige fremdrift pludseligt breder sig ud i statiske flader – eller en ubestemmelig ulmen samler sig og rejser sig i klare linier.
(Berlingske Tidende)

Pisces var en drømmende tredje sats i slowmotion med flydende strygerklang … Komponisten havde forstået at boltre sig i det store orkestermedium på en legende og tilgængelig facon og samtidig beholde sin egen kompositoriske stil.
(Kristeligt Dagblad)

.. sikre fornemmelse for orkestergrupperne … nutidig impressionisme på traditionens grund
(Frederiksborgs Amtsavis)