<< Værkfortegnelse

Aries (Circulus Stellae)

Besætning:
3 fløjter, 3 oboer, 3 klarinetter, 4 fagotter, 4 horn 5 trompeter, 3 tromboner, tuba, 3 slagtøj, pauke., 2 harper og strygere.
Tilblivelsesår:
1997
Uropførselsår:
1998
Tilegnet/Oprindeligt skrevet til:
Bestilt og uropført af Sjællands Symfoniorkester/Copenhagen Phil. dirigeret af Heinrich Schiff. Støttet af Statens Musikråd (Huskomponist)
Om værket:

Aries indgår i cyklussen Circulus Stellae, der består af 4 orkestersatser med inspiration fra astrologiske stjernetegn. Satserne er Aries (vædderen), Gemini (tvillingerne), Aquarius (vandbæreren) og Pisces (fiskene). Disse satser har samme musikalske grundstof som de tilsvarende satser i klavercyklussen Liber Eclipticae.

Aries/vædderen er beskrives i astrologisk tradition som voldsomt udfarende, beslutsom, selvstændig og med en ustoppelig energi. I dette stjernetegn finder man dynamiske igangsættere og begejstrede pionerer.

Anmeldelser:

... tæft for at skrive for stort orkester … Det er svært at finde svagheder i hans måde at behandle orkesteret på i dette imponerende «stjerneværk» … en voldsom vædder. Christensens formsans er usvigelig sikker som hans sans for det poetiske, der bliver realiseret med en forbløffende veludviklet klangbehandling.
(Jyllands-Posten).

… fin legeglæde i de associationsrige karaktertegninger og sikker og smuk orkesterbehandling – højeffektiv f.eks. med det sejrssikre messing i det fremadstormende Vædder-portræt … klare energiladede konturer og stillestående orkestral simren, hvor den entydige fremdrift pludseligt breder sig ud i statiske flader – eller en ubestemmelig ulmen samler sig og rejser sig i klare linier
(Berlingske Tidende)

Aries» var en vild og omkringfarende første sats. Skinger, blank og frembrusende med masser af slagtøj og flot modbevægelse mellem høje og dybe strygere … Komponisten havde forstået at boltre sig i det store orkestermedium på en legende og tilgængelig facon og samtidig beholde sin egen kompositoriske stil.
(Kristeligt Dagblad)