<< Værkfortegnelse

A Fancyer’s Delight

Besætning:
Fløte, obo, klarinet, fagot, slagtøj, klaver, blokfløjte (solo), 2 violiner, viola, cello og kontrabas
Tilblivelsesår:
1993
Uropførselsår:
1993
Varighed:
12 minutter
Kreditering:
Helle Kristensen, ensemble dirigeret af Erik Kaltoft
Tilegnet/Oprindeligt skrevet til:
Helle Kristensen
Om værket:

A Fancyer’s Delight har undertitlen ornitologisk scherzo, hvilket giver et hint om stykkets indhold og idé. Værkets bærepiller er en lille underfundig nodesamling fra 1717 med titlen The Bird Fancyer’s Delight. Denne samling indeholder melodier, som man i fuldt alvor lærte indfangede fugle at synge – ja, enkelte gange hele “klasser” af fugle på en gang. Disse melodiers – i denne sammenhæng prismatiske – spil med hinanden krydres her og der med rigtige fuglesangsimitationer. Man kan næsten forestille sig, at det er blokfløjtespilleren, the fancyer, der i ny og næ sidder på den forkerte side af tremmerne og lader sig oplære af fuglene udenfor.

Stykket findes på 2 CD’er: Chamber and Vocal Music. Vol 2 og Music for Recorder

Anmeldelser:

… den pikant legende blokfløjtekoncert “A Fancyer’s Delight” søger overraskende nye veje med sprudlende humor og finurlig citatteknik.
(Politiken)

… Mogens Christensens sans for det klanglige for alvor kom til sin ret … Et stykke over overfladen svævede soloblokfløjten med sin fuglesang, citater af den gamle musik fløj hid og did, medens de øvrige instrumenterblandede sig med solisten. En leg på mange planer, der blev så meget mere attraktiv i kraft af de fine klangkonstellationer. Hér svarede stemning og form i en sjælden grad til hinanden.
(Berlingske Tidende)

Spøjs var tillige volieremusikken i The Fancyer’s Delight, en mindre, let og luftigt diverterende koncert for blokfløjte (Helle Kristensen) og kammer-ensemble, besnærende koloristisk i de hørte instrumentkonstellationer, hvor solisten lærer medlemmer af ensemblet at “synge” og omvendt, og hvor citater eller mindelser om dit og dat passerer revy i det koncerterende forløb.
(Information)

Stykket er bygget på citatteknik, og er ind i mellem ganske morsom.
(Dansk Musik Tidsskrift)

... hvor Christensen kaster rundt med lånte fjer fra fortidige kollegers fuglemusik på baggrund af melodisamlingen The Bird Fancyer´s Delight … nogle gange er det let at sætte navn på de citater, der stikker hovedet frem og pipper med. Andre gange musikken bare som musik af Mogens Christensen, og det er ikke så ringe endda.
(Dansk Musik Tidsskrift)

… bygger især på en samling blokfløjtemelodier fra 1717 beregnet til undervisning af burfugle (!), men i øvrigt er den humoritisk legende musik fuld af citater