<< Alle projekter

Ihjelslagen slavinde

At skabe motivation med kunstneriske midler for et skolefag

IHJELSLAGEN SLAVINDE (2006) var et samarbejdsprojekt mellem Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Karlslunde Skole og Syddansk Musikkonservatorium. De berørte 4. klasser havde tradition for på dette klassetrin at besøge Vikingeskibsmuseet, der lå i cykelafstand fra skolen.

Skolens lærer, Ove Steen Smidt, havde både klasserne til musik og historie og kunne tænke sig muligheden for samtænkning og fagintegrering mellem de to fag: Det strengt historiefaglige lå i gode hænder hos museet og i historietimerne, mens den faglige “fordøjelse” kunne udfolde sig med itonesættelser i musiktimen.

En af itonesættelserne tog afsæt i en beskrivelse på museet af høvdingebegravelse. Med sig i graven skulle han have en frille, og en tjenestepige meldte sig frivilligt, blev voldtaget flere gange og blev tilsidst slået ihjel af en gammel kvinde. Istedet for – som man måske skulle tro – at beskrive voldtægterne og drabet, var eleverne blevet fascineret af den gamle dame og beskrev i musik og lyde de pigesjæle, som den gamle kvinde tidligere havde slået ihjel.

Det hele blev sat op som en koncert, hvor børnene sad på en måde så det illustrerede et vikingeskib.

Projektet var støttet af Syddansk Musikkonservatorium.

Bladet Folkeskolen skrev to artikler om projektet Lyden af ihjelslagen kvinde og Kunstens rum motiverer. Desuden havde dagbladet Politiken en meget stor omtale over to sider af projektet.