<< Tilbage

Generelt CV

… Mogens Christensen is one of the most important Danish composer today.

… A former student of Poul Ruders, Christensen is a Danish composer with a developing international profile. His music is marked by extraordinary clarity of thought: he does not feel the need to hide behind self-conscious obfuscation.

… Mogens Christensen er en mester i fremmedgjorte kammermusikalske klange, der både er smukke og ligesom vender vrangen ud.

Se flere generelle anmeldelser om Mogens Christensens musik

Se leksikonartikler om Mogens Christensen

Se generelle avisomtaler

English CV

MC 9076

 

Født 7. april 1955, opvokset i Aalborg.

Uddannelse:
6-årig eksamen i musikteori og musikhistorie (Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus 1983)
2-årig musikpædagogisk eksamen (Det Jyske Musikkonservatorium, 1983)
4-årig eksamen i komposition (Det Jyske Musikkonservatorium, 1988)
4-årig musikvidenskabelig hovedfagseksamen (Aarhus Universitet, 1993)
2-årig solistklasse i komposition (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, 1993)

Hertil ikke-afsluttede studier i filosofi og teologi (Aarhus Universitet) og talrige kurser i regi af bl.a. Dartington International Summer School, Guildhall School of Music and Drama og London Symphony Orchestra.

Debut:
1982: Debuterede som komponist med Hyperions Schicksalslied
1993: Debut fra solistklassen i komposition ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København

Ansættelser:
Syddansk Musikkonservatorium 1982, 1984 og fra 1996 (professor 2005)
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1985-1987, 1994-2004 og 2007-12
Det Jyske Musikkonservatorium, 1983-1988, 1996-97, 2006-7 (music mangement)
Bergen Musikkonservatorium, 1987-1993
Griegakademiet, Universitetet i Bergen, 1993-97
Nordjysk Musikkonservatorium, 1983-1988
Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet, 1982-1985
Institut for Musik og Musikterapi, Aalborg Universitetscenter, 1984, 1986-87

Andet:
3. pris ved UNESCO’s International Rostrum of Composers 1994 for kammerværket Vinterlys for violin og blokfløjte (1991)
Huskomponist ved Sjællands Symfoniorkester 1998-2000
Huskomponist ved Randers Kammerorkester 2006-2008
Huskomponist ved Randers Kammerorkester 2016-2018
Portrætteret i Bärenreiters Kammermusikführer, det store tyske musikleksikon Musik in Geschichte und Gegenwart og i Who is Who in Music.

Tillidshverv og udvalg
Tværministerielle udvalg, Statens Kunstfond (legatudvalg og repræsentantskab), Børne Kulturens Netværk (Kulturministeriet), KODA, Dansk Komponistforening m.m.

Forlag
Dacapo Records; Paula Records; Auritus

Kunstnerisk udvikling
Englelys, Skærsommernatsfugle, Blomsterkrystaller, Sommerzauber … alene titlerne antyder et poetisk, transparent og drømmende musikalsk univers. En del af Mogens Christensen inspirationer er da også at finde i lyrikken og litteraturen – lige fra hans første værk fra 1984, Hyperions Schicksalslied, hvor den tyske poet og filosof Friedrich Hölderlins digt om det jordiske og lidende menneskes længsel efter den himmelske inspiration en sen nattetime pludseligt var udstyret med en følsom og nutidig musikalsk dragt.

Teksten forblev i flere år den direkte igangsætter for Mogens Christensen, hvilket indebar en del lieder og korværker til tekster af bl.a. Ole Sarvig, Otto Gelsted, Herman Hesse og André Bjerke samt en større kammeropera, Systema Naturae, om den svenske botaniker Carl von Linné sidste dag til tekst af Sanne Bjerg.

I slutningen af 1980’erne fandt poesien andre veje end itonesættelse af tekster. Her opstod hans måske mest rette element: Kammermusikken. Ligeledes strømmede anerkendelse ind ikke mindst i form af ROSTRUM-prisen, der bragte hans kammermusik rundt i hele verden. Således omtaler dagbladet Politiken ham ofte som kammermusikmesteren. Poesien, lyset og magien var der fremdeles, hvilket titlerne heller ikke lægger skjul på: Elf and Fairy Sprite, Vinterlys, Prinsesse Atehs svundne digte

Poesien og kraften fra fortællinger, eventyr og legender skal ikke opfattes som programmusik i romantisk forstand, men som en igangsætter, der kunne fremkalde en musikalsk tanke eller udvikling, f.eks. som i værket Birds of a Midsummer Night, hvor sommernattens fuglestemmer skaber en særlig drømmende stemning, eller Nordic Summer Ghosts, der opstod som idé under et besøg i en mørk og kold finsk slotskælder, hvor det med komponistens egne ord var, ”som om velkendte genfærd, ærbødige spøgelser og venligsindede ånder stod i kø, alle skvadrende løs på samme tid …”

I årene fra 1998 til 2001 var Mogens Christensen ansat som huskomponist ved Sjællands Symfoniorkester. Dette betød dels en fyldig produktion af velmodtagne orkesterværker, dels et omsiggribende virke med at formidle klassisk og ny musik til børn og unge.

I årene efter udmøntede interessen for det pædagogiske arbejde med at formidle klassisk musik sig bl.a. i udviklingen af Danmarks Radio P2Musiks projekt MusX – et univers for børn på nettet, hvor børnene med enkle midler kunne komponere deres egen musik – og i bogen Kreativ værkintroduktion, hvor han med udgangspunkt i Carl Nielsens symfonier præsenterer en ny og skabende metode til formidling af musikken, den såkaldte byggestensmetode, som er en måde, hvorpå børn – og voksne – kan nærme sig et musikværk ved af genskabe lyden af det. Denne nyskabende formidlingsform indebar, at Mogens Christensen  i september 2005 blev udnævnt til landets første professor i musikformidling.

De sidste par år er det formidlingsmæssige arbejde nedtonet for at give plads til en næsten 100 procents kompositionsaktivitet – noget, der bl.a. er kommet til udtryk i nye cd’er og en blokfløjtekoncert til Michala Petri.

Som pdf.

 

MC 9187